مقاله
با اشتباههای خود چه کنیم ؟
با اشتباههای خود چه کنیم ؟
در قالب مسئله ای که برای یکی از مراجعه کنندگان به کلاس ها داشتیم به این موضوع میپردازیم که با اشتباههای خود چگونه باید رفتار کنیم؟
ماجرای مهسا برای اشباههایی که داشته است :
مهسا میگوید :«دختر خوبی بودم، برای زندگیام تلاش میکردم و درس میخواندم و با خانواده و دوستانم در ارتباط خوبی بودم.
اما چند وقتی است که به کارهایی که شروع کردم و در آنها شکست خودم مثل شروع کردن به کسبوکار خودم که تولید مصنوعات چرمی هست و همچنین ورزشهایی که دنبال کردم و رها کردم، دیگر دارد حالم را بهم میزند.
اینها من را اذیت میکند و با خود میگویم من اهل پیشرفت نیستم. اصلاً ثبات ندارم و باذوق کاری را آغاز و رها میکنم. اینها برای من شکست شده و دیگر انگیزه شروع کاری را ندارم».
نگرش صحیح برای شکستها داشته باشیم؟
حرفهای مهسا را شنیدم و به او حق دادم .بله درست میگویی شکستها مانع حرکت ما میشوند . اما نگرشمان را نسبت به شکست و اشتباهها باید تغییر و صحیح کنیم.
در شکست ها فرصت هایی نهفته است که میتوانیم از آنها استفاده کنیم.
این را بدان که زمانی که ما برای کاری تلاش میکنیم این تلاش در ابتدای کار به شکست منتج میشود. زیرا تا ما برای کاری مسلط و به مهارت بالایی برسیم زمان میبرد .
این حق را به خودتان بدهید که در ابتدا نتوانید مانند افرادی که زمان خیلی بیشتری در این حرفه بوده اند رفتار کنید. آنها هم در ابتدا شکست داشته اند و شما ندیده و نمیدانید.
به طور علمی و از لحاظ علوم اعصاب تا مسیر عصبی قوی در مغز شما برای آن فعالیت شکل بگیرد زمان میبرد و باید تلاش کنید تا مسیر عصبی خوبی تشکیل شود.
یاد بگیریم از شکستها درس بگیریم و به تلاش خود ادامه دهیم که این بهترین راه برخورد با شکستها است.
آموزش رایگان NLP (علم موفقیت) را هم میتوانید از اینجا دانلود کنید
اشتباه را مانع و بد ندانیم :
خیلی مهم است که من و شما اشتباه را بهعنوان مانع، بد و غلط ندانیم. اشتباه را بهعنوان گناه و عیب ندانیم.
شاید بزرگترین موضوع در عزتنفس و اعتمادبهنفس و عامل مهم در موفقیت این است که اشتباه را بهعنوان عملی که نتیجه مطلوب را به ما نداده، نگاه کنیم .
درحالیکه وقتی اشتباه میکنیم باید بلافاصله اشتباه خودمان را بپذیریم و اگر در ارتباط با دیگری است معذرت بخواهیم، تقاضای بخشش بکنیم و آمادگی کامل خودمان را برای دادن خسارت اعلام کنیم .
در مورد خودمان هم بعد از تجزیهوتحلیل چرایی اشتباه، آن را برای همیشه کنار بگذاریم و احساس بدی نکنیم.
به میزانی که آدم بزرگتری باشیم، اشتباه بزرگتری داریم :
باید بدانیم که تقریباً به میزانی که ما آدم مهمتری یا بزرگتری هستیم، به میزانی که تصمیم ما و یا کار ما بزرگتر و مهمتر است، همیشه اشتباه ما بزرگتر است.
بنابراین ملاک ارزیابی انسانها هرگز نمیتواند اشتباهاتشان یا اشتباهات بزرگشان باشد.
معمولاً گمراهکننده است یا در بسیاری از موارد درست برعکس. زمانی که مخصوص نگاه کنیم به آنکسانی که ما قبول داریم، بزرگ میدانیم، مهم میدانیم، خواهیم دید که آنها معمولاً بزرگترین و بیشترین و بدترین اشتباهات را کردهاند.

آموزش رایگان عزت نفس و اعتماد به نفس را هم میتوانید از اینجا دانلود کنید
اشتباه مشخصه انسان است :
اشتباه مشخصه انسان است. انسان یک موجود ناقصه همیشه اشتباه کرده همیشه اشتباه خواهد کرد. انسان جایزالخطا نیست، انسان حتمی الخطا است.
در خصوص شکست هم دقیقاً مسئله همینطور است. شکست همراه کسانی است که میخواهند ازآنچه هستند بهتر و برتر بشوند و شکست اجتنابناپذیر است.
شکست نشاندهنده یک آدمی است که اهل چالش و مبارزه است و کاری را سختتر ازآنچه که میتوانسته انجام داده است یا درست حسابکتاب نکرده و به او میآموزد که دفعه بعد چه کند.
به همین جهت است که مردمانی که بسیار شکست خوردند، برندگان اصلی هستند. به همین جهت است که شما در مسابقات ورزشی میبینید کسانی که پشت سرهم شکست میخورند ازنظر شهرت یا ازنظر ثروت ابداً قابلمقایسه با مردمانی نیستند که چون کاری نکردند و شکستی هم نخوردند.
افتخار ما در کار هایی است که اشتباه و سپس کوشش کردهایم:
افتخار ما در انجام ندادن کارها نیست. افتخار ما در کارهایی است که کوشش کردیم و در حدی که به ما مرتبط بوده است، آن را بهدرستی انجام دادیم.
ولی ازآنجاکه خیلی از اوقات کار من فقط به من تنها مربوط نیست بلکه به دیگران مرتبط است با شکست روبهرو شدیم و همانگونه که عرض کردم شکست پل پیروزی بعدی است. هرگز آدمها بدون شکست به هیچ پیروزی نرسیدند.
در اشتباهها خیلی خوب است که سهم خودمان را بپذیریم و همچنین سهم دیگران را هم در نظر داشته باشیم و چه خوب که اینها در تعادل باشد .در غیر این صورت افراط و تفریط و تجربه ای تلخ را خواهیم داشت.
همیشه افراد خیلی موفق، شکستهای خیلی زیادی هم داشتند و ما فقط موفقیت آنها را دیدهایم. پس نگرش صحیح باید داشته باشیم و شکست را بهعنوان تجربهای از رفتارمان بدانیم و رفتار دیگری داشته باشیم و نتیجه دیگری بگیریم .
به خودمان حق بدهیم:
در پایان این را به عرض شما میرسانم که زمانی که اشتباه میکنیم به خود مان حق دهیم و فرصت دهیم تا اوضاع آرام و ادامه دهیم .
مانند زمانی که طوفان میآید بعد از طوفان هم کماکان آب متلاطم است .
در زندگی هم به همین صورت است بعد از اشتباه کمی فرصت میخواهیم تا درس آن را گرفته و با قدرت و تجربه ادامه دهیم.
نویسنده:
وحید قنبریان نایینی مستر و ترینر ان ال پی ( روانشناسی عصبی کلامی )
برگزار کنند بیش از دویست کارگاه آموزشی
مشاوره بیش پانصد نفر در حوزه های
ان ال پی
مهارت آموزی
#توانگرـ باشید